Zuinig stoken – bespaar geld!

Zuinig stoken en geld besparen? Het kan! Lees ons artikel dat jou inzicht geeft in de reden(en) achter zuinig stoken, handige tips per energiebron om geld te besparen en veel meer.

Dit artikel is geschreven door onze Vlaamse vrienden van Devos mazout – een bedrijf dat zich richt op het verwijderen van mazouttanks. Het artikel is dus in het Vlaams geschreven – waardoor enkele zinnen net anders verwoord zijn. In deze taal spreekt men de bezoeker nog met “u” aan en dit hebben wij zo gelaten. Waarvan akte.

Stook zuinig, bespaar energie

Een warm huis is belangrijk, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. De energiefactuur kan echter veel minder warm zijn, zeker nu de prijzen de pan uit swingen. Om de warmte in huis te kunnen bewaren en toch rekening te houden met de factuur, is het belangrijk om zuinig te stoken. Aan de hand van dit artikel met een aantal handige tips kan u wel honderden euro’s per jaar uitsparen. En dat zonder al te veel aan comfort op vlak van warmte te moeten inboeten.

zuinig stoken

Waarom zuinig stoken?

Het grote voordeel van zuinig te stoken, is een lagere energiefactuur. Met de stijgende energieprijzen, speelt dit nog meer een rol. Daarnaast verminder zuinig stoken ook de kans op een CO-vergiftiging. Elk verwarmingstoestel stoot CO uit, ongeacht met welke brandstof u stookt of hoe oud het toestel is. CO kan u niet zien, ruiken of proeven waardoor u niet in de gaten hebt dat er te veel CO zou zijn. Ook andere fijne stoffen worden uitgestoten wanneer de verbranding van het toestel niet goed zit. Deze kunnen ook schadelijk zijn voor uw gezondheid, maar zijn het zeker voor het milieu. Uw toestel regelmatig laten controleren en onderhouden door een vakman, heeft dus meer dan financiële voordelen.

Met welke energiebronnen kan ik zuinig stoken?

Afhankelijk van de manier van gebruik, is er bij elke energiebron waarmee u kunt verwarmen wel de mogelijkheid om zuinig te stoken. In het algemeen geldt dat u niet altijd en overal de temperatuur in de hoogte moet duwen. Daarnaast zijn er per energiebron nog een aantal zaken waarvoor u alert moet zijn, specifiek voor dat soort brandstof.

Vloerverwarming

Het grote voordeel van vloerverwarming is de ruimte die u ermee uitspaart. Maar het kan ook een zuinige oplossing zijn. Zo is het water in vloerverwarming een pak lager dan in gewone radiotoren. Hiermee kan u wel 10 tot 15 procent besparen op uw energiekosten. De keerzijde is dat het langer duurt om een ruimte weer op te warmen. Daarom is het aan te raden om min of meer voor een constante temperatuur te gaan, met slechts kleine verschillen.

CV-ketel

Bij centrale verwarming, kortweg CV, wordt warmte verplaatst naar radiatoren. Gas, stoom of water wordt verwarmd in een centrale ketel en nadien vervoerd naar de verschillende ruimtes. Er zijn ontzettend veel types van cv-ketels en radiatoren. Hierop zitten ook verschillen in zuinigheid. Ook de manier waarop u de CV gebruikt, bepaalt hoe zuinig de CV is en zal dus uw energiefactuur mee bepalen. 

Houtkachel

Een houtkachel is erg gezellig en met de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen, is het een interessante optie om uw huis betaalbaar te verwarmen. Om zuinig te stoken met een houtkachel, houdt u best rekening met een aantal zaken. Zo is het belangrijk om met goed gedroogd hout te stoken, want dat zorgt voor een betere verbranding en minder aantasting van het rookkanaal. Zet het hout al een dag op voorhand binnen zodat het op kamertemperatuur komt. Verder kan u best in de zomer al een voorraad hout aanschaffen. De prijzen liggen dan vaak lager dan in de winter. Weet ook dat leveringskosten erg hoog kunnen oplopen. Vers hout is goedkoper dan gedroogd hout. Als u dus ruimte hebt, laat het hout dan zelf drogen. Weet wel dat dit lang kan duren, soms wel twee jaar. Een doe-het-zelver? Klief dan ook zelf het hout. Ongekloofd hout is een pak goedkoper. Laat de kachel niet onnodig uitgaan. Aanmaakhout is namelijk relatief duur.

Stadsverwarming

Via een warmtenet wordt het huis verwarmd zonder gas te gebruiken. U kan het vergelijken met een centrale verwarming, maar dan op het niveau van een wijk of stad. Het voordeel is dat dit een duurzame manier van stoken is. De warmte die vrijkomt bij het opwekken van stroom of het verbranden van afval, wordt hier gebruikt. Ook handig is dat u geen CV-ketel hoeft te plaatsen. Nadeel is dan weer dat u als individu niet kan veranderen van leverancier omdat het ganse net wordt voorzien van één leverancier.

Pelletkachel

Een pelletkachel is niet alleen handiger in gebruik dan een gewone houtkachel, maar ook CO2-neutraal. Pelletkachels zijn minder vervuilend omdat ze een veel lagere fijnstofuitstoot hebben. Ze zijn ideaal om de centrale verwarming te ontlasten bij grote koude of te vervangen in tussenperiodes. De prijs van pellets blijft relatief stabiel ten opzichte van andere brandstoffen. Een laatste voordeel is dat u voor een pelletkachel geen traditionele schoorsteen nodig heeft. Een nadeel is dat deze kachel iets minder charme heeft dan een traditionele houtkachel, u elektriciteit nodig heeft voor de kachel en dat de zakken pellets erg veel plaats innemen.

Mazout / Stookolie

Net als bij een centrale verwarming, bepaalt uw eigen gebruik de zuinigheid van het stoken wanneer u mazout of stookolie als brandstof gebruikt. Enkel stoken wanneer u thuis bent of in ruimtes waarin u veel bent, zullen voor een lagere energiefactuur zorgen. Ook regelmatig onderhoud van de tank is belangrijk. Een verouderde tank kan voor lekkage zorgen wat een serieuze streep door uw rekening zal zijn. Niet enkel voor de verloren energie, maar ook voor de eventuele saneringskosten.

Tips om energiezuinig te stoken

Energie is een basisbehoefte, maar een steeds duurder wordende basisbehoefte. Daarom geven we u enkele tips om zuiniger om te gaan met energie zonder dat u al te veel aan comfort moet inboeten. Alert zijn voor een aantal zaken kan een wereld van verschil zijn voor uw energiefactuur.

Lees ook deze tips vanuit de overheid om minder gas te gebruiken.

zuinig stoken cv

Zet het een graadje minder

Zet de thermostaat eens één graad lager dan u gewend bent. U spaart er heel wat mee uit en merkt u echt het verschil? Zeker als u in de weer bent, is een hoge temperatuur niet echt nodig. Met 19 graden hebt u misschien voldoende. Wanneer u ’s avonds voor de televisie of aan de computer stilzit, is een hoge temperatuur wenselijk. Zet echter een uur voor het slapengaan, de thermostaat al op nachttemperatuur. Het duurt even vooraleer het echt afkoelt.

Verwarm niet altijd en overal

U kan heel wat stookkosten uitsparen door ruimtes waar u niet of nauwelijks bent, niet op te warmen. Verwarm uw slaapkamers niet. Het is niet enkel zuiniger, maar ook gezonder om in een niet verwarmde ruimte te slapen. Wanneer u niet thuis bent, is het voldoende om de verwarming op 15 graden te zetten. Ook ’s nachts is dat genoeg. Bij vloerverwarming kiest u best voor 18 graden. Vloerverwarming heeft immers meer tijd nodig om weer op te warmen. Ook interessant is het instellen van een energiezuinig stookprogramma. Hierbij zal de temperatuur op vooraf ingestelde momenten geleidelijk aan opwarmen. Het is zuiniger om de ketel rustig te laten opwarmen dan meteen een hoge temperatuur te vragen na een koude nacht. De ketel moet dan heel hard werken om op korte termijn de gewenste temperatuur te bereiken. Als u geen programma hebt of instelt, kan u ook gewoon de dag starten met een lagere temperatuur. Sowieso bent u ’s morgens druk in de weer en werkt de ketel dan ook harder. U zal het dus niet merken.

Laat geen warmte ontsnappen

Via deuren, ramen en muren komt koude lucht in huis binnen of kan warme lucht ontsnappen. Gordijnen, lamellen of rolluiken kunnen dit voor een stuk tegenhouden. Een goede isolatie via dubbelglas is uiteraard de basis. Goed geïsoleerde muren en daken zijn eveneens cruciaal. Check of er geen kieren aan ramen en deuren zijn die u via tochtwering kan dichten. Binnenin kan warmte verloren gaan via open deuren. Omdat warme lucht lichter is dan koude, zal deze sneller opstijgen en zijn weg dus naar hogere verdiepingen zoeken. Houd daarom de binnendeuren van opgewarmde ruimtes gesloten. Een deurensluiter zoals een deurveer is een handig hulpmiddel. De warmte wordt vanuit de ketel via buizen naar de radiotoren vervoerd. Ook hier kan warmte verloren gaan. Door de buizen te isoleren, vermijd u dit.

Houd geen warmte tegen

Indien u de radiatoren regelmatig schoon maakt, zullen ze optimaal warmte blijven geven. Indien er bijvoorbeeld veel stof op ligt, zal dit een deel van de warmte tegen houden. Hou radiotoren om dezelfde reden ook zoveel mogelijk vrij. Zet er dus geen banken, kasten of gordijnen voor.

Zorg voor een goed afgestelde ketel

Een hoogrendementsketel die goed is afgesteld, kan energie terugwinnen uit de rook die tijdens het verwarmingsproces ontstaat. Als de ketel echter te hoog staat afgesteld (meer dan 80 graden), blijft er te veel waterdamp in de lucht waardoor de energie niet optimaal kan worden terug gewonnen.

Zorg voor een watertemperatuur van 60 graden

Best houdt u de temperatuur van het water op 60 graden. Hoger is niet nodig om comfortabel te leven. Wel moet u ervoor zorgen dat de temperatuur niet zakt onder de 60 graden, want dan loopt u meer risico op legionella. Indien uw toestel een ecostand heeft, zet die dan zeker op. Hiermee vermijdt u dat er continu een bepaalde hoeveelheid water warm wordt gehouden. Het kan dan iets langer duren voor u warm water krijgt, maar u bespaart hiermee heel wat gas.

Laat regelmatig controleren

Het is aan te raden om uw stookinstallatie regelmatig te laten nakijken en bij te stellen indien nodig. Dit zal uw energiefactuur zeker ten goede komen. Een nieuw of gewijzigd toestel moet u sowieso laten keuren vooraleer dit in gebruik kan worden genomen. Een erkend vakman zal u dan een keuringsrapport geven dat u moet bewaren. Een vakman kan ook nagaan of uw installatie toe is aan vervanging, bijvoorbeeld door een hoogrendementsketel die een serieuze besparing kan opleveren.

Geld besparen door zuinig te stoken

Met de thermostaat één graadje lager kan u zo’n €120,- per jaar uitsparen. Enkel overdag verwarmen wanneer u thuis bent, levert u dan weer gemiddeld €250,- per jaar op. Een uurtje voor het slapengaan de thermostaat lager zetten, zorgt voor nog eens €50,- extra aan bezuiniging. Door niet elke ruimte in de woning te verwarmen, kan u €100,- tot €300,- per jaar uitsparen. De grootste besparing ligt echter in het isoleren van de woning. Een gemiddelde vrijstaande woning die niet goed geïsoleerd is kan tot wel €1.500,- per jaar meer kosten aan energiekosten dan dezelfde woning die wel goed geïsoleerd is.

Alle CV-ketel merken

Er zijn ontzettend veel cv-ketel merken beschikbaar op de Nederlandse markt. Tussen de merken zit een behoorlijk prijsverschil en het is goed om je te laten adviseren welke verschillen er per merk zijn. Hieronder enkele populaire cv-ketel merken.

Vrijblijvend een offerte op maat ontvangen?

Start uw offerteaanvraag